Prek spleta nakupuje že dve tretjini Slovencev

prek spleta nakupuje ze dve tretjini slovencev

V 1. četrtletju je prek spleta nakupovalo 53 % oseb, starih 16–74 let. Dve tretjini teh e-kupcev sta na spletu kupili oblačila, čevlje ali dodatke. Enak delež jih je kupljene izdelke ali storitve na spletu plačalo z debetno ali kreditno kartico; to je bila tudi najpogostejša oblika plačila.

Informacije o izdelkih ali storitvah na internetu iskalo več kot tri četrtine prebivalce

Vsaj en spletni nakup sta v 12 mesecih pred anketiranjem (april 2022–marec 2023) opravili dve tretjini prebivalcev (v 2022: 63 %); delež je bil največji pri prebivalcih iz obalno-kraške statistične regije (73 %), sledila je gorenjska (72 %), najmanjši pa pri tistih iz savinjske in zasavske (pri vsaki 59 %). 

Po starostnih skupinah je bil delež največji med 16–24-letniki (84 %; v 2022: 82 %) in najmanjši med 65–74-letniki (30 %; v 2022: 25 %). Najbolj se je povečal delež med 55–64-letniki, za 10 odstotnih točk (na 52 %).

Prihodek s spletno prodajo izdelkov ali storitev oz. s sprejemanjem naročil ali rezervacij prek spleta je v prejšnjem letu ustvarila petina podjetij z vsaj 10 zaposlenimi in samozaposlenimi. Skupno je ta prihodek znašal okoli 3.950 milijonov EUR (brez DDV).

V 1. četrtletju prek spleta nakupovala več kot polovica prebivalcev

Vsaj en spletni nakup je v prvih treh mesecih tega leta opravilo okoli 833.135 ali 53 % prebivalcev (v nadaljevanju: e-kupci). Tudi v tem obdobju je bil delež e-kupcev največji v obalno-kraški (63 %) statistični regiji, sledila je gorenjska regija (62 %). Največ e-kupcev je bilo med 25–34-letniki (72 %) in najmanj, petina, med 65–74-letniki.

Pri spletnem nakupovanju je imelo težave 22 % e-kupcev (v 2021: 38 %). Največ (7 %) jih je kupljene izdelke prejelo pozneje, kot je bilo navedeno ob nakupu, v 2021 pa se je s to težavo srečala petina e-kupcev.

V primerjavi z letom 2021, ko je bila razglašena epidemija covida-19, sta se deleža spletnega nakupovanja v zadnjih 3 mesecih oz. 12 mesecih pred anketiranjem zmanjšala za 6 oz. 5 odstotnih točk.

Najpogosteje opravili en ali dva spletna nakupa

Največ e-kupcev je opravilo 1–2 spletna nakupa (41 %). 3–5 spletnih nakupov jih je opravilo 37 %, 6–10 nakupov 13 % in več kot 10 spletnih nakupov 9 % e-kupcev.

statistika nakupov

Fizični izdelek večina kupila pri slovenskih spletnih prodajalcih

Večina e-kupcev, 96 % ali okoli 801.020 prebivalcev, je kupila fizični izdelek:

  • 66 % oblačila (vključno s športnimi oblačili), čevlje ali dodatke (npr. torbico, nakit),
  • 25 % športno opremo (brez športnih oblačil),
  • 24 % kozmetiko ali izdelke za sprostitev,
  • 24 % pohištvo, dodatke za dom (npr. preprogo, zavese) ali izdelke za vrt (npr. orodje, rastline),
  • 24 % zdravila ali prehranska dopolnila (npr. vitamine).


81 % jih je fizične izdelke kupilo ali naročilo prek spleta pri prodajalcih iz Slovenije, polovica pa pri ponudnikih iz drugih držav članic EU. 22 % e-kupcev je opravilo spletni nakup pri prodajalcih iz držav zunaj EU. Pri treh izmed stotih e-kupcev države izvora spletnega prodajalca ni bilo mogoče določiti.

Pretočne storitve naročila več kot petina e-kupcev

37 % e-kupcev je prek spleta kupilo digitalni izdelek ali se naročilo na digitalno storitev – 22 % na ogled filmov ali nadaljevank oz. na pretočne storitve, npr. na Netflix, HBO Max, Disney+, SkyShowtime ali Voyo, 14 % jih je z interneta preneslo glasbo ali pa so jo prek tega poslušali, npr. prek platforme iTunes, Google Play, Amazon Music, Deezer, Spotify. Po 9 % jih je prek spleta kupilo videoigre oz. računalniške ali druge programe (vključno z nadgradnjami), po 6 % pa elektronske knjige, revije ali časopise in mobilne aplikacije za zdravje ali fitnes.

Število kupcev storitev prek spleta se še naprej povečuje

Prek spleta je naročilo ali kupilo vsaj eno storitev 41 % e-kupcev ali okoli 337.890 prebivalcev, kar je bilo za 5 odstotnih točk več kot leto prej:

  • 31 % jih je rezerviralo nastanitev v hotelu ali hostlu,
  • 18 % jih je kupilo karto za letalo, avtobus ali vlak ali najelo prevoz (npr. GoOpti), taksi, avto,
  • 13 % jih je sklenilo ali podaljšalo naročniško razmerje za internet ali storitve mobilne telefonije,
  • 5 % jih je plačalo dobavo elektrike, komunalne ali druge podobne storitve.


11 % pa jih je nastanitev ali prevoz naročilo pri fizični osebi: 9 % nastanitev, npr. sobo, stanovanje, hišo prek platforme Airbnb, in 3 % prevoz z avtomobilom kot sopotniki, npr. prek prevoz.org, BlaBlaCar.

e kupci stranke

Plačilo z debetno ali kreditno kartico najpogostejša izbira

Dve tretjini e-kupcev je izdelke ali storitve plačalo z debetno ali kreditno kartico, npr. BA Maestro, MasterCard, Visa. Skoraj polovica (43 %) jih je spletni nakup plačala z gotovino pri prevzemu oz. fizično z nakazilom v banki. Najmanj, 16 %, jih je plačalo z bančnim nakazilom prek e-bančništva.

placila z kartico

Vir: www.racunalniske-novice.com

BRANE KATEGORIJE

Tedensko zveže novice

    CENIK

    REFERENCE

        Hitra pomoč