Zakaj je pomembno, da ste na prvem mestu v Google brskalniku?

google iskalnik

Danes je za vsako podjetje, ki se pojavlja na spletu zelo pomembno, da se v Google brskalniku pojavlja čim višje. Pravzaprav to še nikoli ni bilo tako pomembno, kot prav zdaj. Če vas ni na prvi strani, je to skoraj enako, kot da vas na spletu sploh ne bi bilo.

Prva stran je, če želimo na spletu kaj veljati, nujna. Prva tri mesta na njej so zelo zaželena. Vas ni med podjetji, ki so na prvi strani Google brskalnika? S tem izgubljate ogromno prometa in posledično prihodkov.

Danes ni pomembno samo to, da se vaše podjetje uvrsti na prvo stran v brskalnikih, še bolj pomembno je, da tam tudi ostane. In konkurenca je brutalna. Če želite biti uspešni na spletu, morate biti na prvi strani Googla ne glede na panogo, v kateri poslujete. Zato brez prave SEO strategije izgubljate ogromno. Pri SEO optimizaciji gre prav za to, da izboljšate spletno stran tako, da bo dosegla čim višje mesto v brskalnikih. O tem, na kaj vse je treba biti pri tem pozoren, smo pisali tudi v članku Poskrbite, da boste na prvi strani iskalnika.

Če vas ni na prvi strani, lahko kar pozabite na obisk spletne strani iz tega naslova. Le tu pa tam vas bo našel kak spletni vztrajnež.

Vse več iskanja storitev na spletu

Število spletnih iskanj vseskozi narašča. Da bi bilo stanje še bolj alarmantno, moramo vedeti, da večina (več kot tretjina!) uporabnikov v rezultatih iskanja klikne na prvi ponujen link oziroma povezavo. In vi želite biti prav tam, sicer izgubljate promet.

Kakor koli, prva stran je pomembna, ker na ta način pridobivate stranke. Višje kot se nahajate na prvi strani, lažje vas najdejo in bolje je to za vaš »biznis«.

Najboljši pokazatelj povedanega je CTR (Click through rate) prikazanih rezultatov iskanj. CTR je razmerje med prikazi in kliki oziroma odstotek uporabnikov, ki so kliknili na rezultat iskanja.

zakaj je pomembno da ste na prvi strani googla

»Kako naj pridem med prve zadetke?«

Vse je odvisno od ključnih besed, na katere ciljate, in od količine prometa v vaši niši. Če želite izboljšati optimizacijo vaše spletne strani za iskalnike (SEO), vam pri tem lahko pomagajo tudi različna orodja.

Prva stran rezultatov iskanj na Googlu je izjemno pomembna za vaše podjetje. To je prostor, kjer ljudje iščejo stvari, ki jih zanimajo. Če se stran uvršča na prvo stran Googla, boste prejeli več prometa iz iskalnikov in organskih rezultatov iskanja. Večji promet iz iskalnikov pomeni večjo izpostavljenost ciljni publiki, naj bodo to bralci, potrošniki ali kdor koli.

Organski promet izhaja iz iskalnikov na podlagi uporabnikovih dejanj. Je brezplačen način za podjetja, da pridobijo potencialne stranke. Prav zato je SEO optimizacija strani tako pomembna – priskrbi vam stranke, ne da bi morali v to vložiti dodatna finančna sredstva.

Prva stran rezultatov iskanj na Googlu zagotavlja večino prometa. Če želite zagotoviti, da vaša spletna stran ne zaostaja, jo morate optimizirati za iskalnike. Končni cilj je doseči uvrstitev med prvimi tremi rezultati iskanja za relevantne ključne besede. Poleg tega prva stran prinaša še dodatne koristi.

Ena od njih je več klikov (Click-Through Rate) in prometa. Podatki, ki so zelo zgovorni in jim lahko, če tu pa tam »googlamo« oz. brskalnik uporabljamo v praksi, prikimamo.

Prvi rezultat ima stopnjo klikov (CTR) 36,4 %. Drugi rezultat ima CTR 12,5 %. Tretji ima CTR le še 9,5 %. Zatem CTR le še pada, a že med prvim in tretjim mestom je razlika očitna. Zato potrebujete izurjene strokovnjake, ki bodo poskrbeli za SEO optimizacijo vaše spletne strani.

Druga velika prednost sta povečana prisotnost in avtoriteta blagovne znamke. Če je na vaši spletni strani kakovostna vsebina, se lahko kljub kopici oglasov pojavite na prvi strani Googla.

Biti na vrhu za vašo spletno stran torej pomeni približno 36 % delež prometa. Kdo bi se temu upiral?

Višja pozicija, večja kredibilnost

Kako je s kredibilnostjo strani, ki niso na prvi strani iskanih zadetkov? Čeprav lahko gre za kredibilno spletno stran, je njena kredibilnost veliko manjša, če jo v brskalniku najdemo na (na primer) 3. in ne na 1. strani.

Primerjava s fizično trgovino

Predstavljajmo si, da imamo fizično poslovalnico v trgovskem centru velikega mesta (oziroma na obljudeni lokaciji, ob cesti ipd.) ali na neobljudenem predelu daleč stran. Razlika je seveda očitna. In brez kakršnega koli drugega vložka lokacija naredi svoje, prodaja je večja in podjetje cveti.

Če se preselimo na splet, so prva mesta v Google iskanjih ta odlična lokacija fizične poslovalnice. Prva mesta naredijo svoje in posel cveti. Seveda z nekaj truda, dobrim izdelkom oziroma ponudbo oziroma celotnim poslom, ki je tega vreden.

Biti na prvem mestu rezultatov iskanja je torej kot imeti svojo poslovno lokacijo na izpostavljenem mestu. Povečano število ogledov generira večjo ozaveščenost o blagovni znamki. Večja ozaveščenost o blagovni znamki se prevede v konverzije.

seo optimizacija in uvrstitev med rezultati iskanj

Nekaj pomembnih stvari, na katere morda ne pomislimo

Tukaj še nekaj malenkosti, ki pa so pomembne. Zaradi njih ne boste kar naenkrat na prvem mestu iskanj, saj za to potrebujete nekoga, ki se ukvarja s SEO optimizacijo, pa vendar je včasih »hudič tudi v podrobnostih«, ki na dolgi rok dodajo kamenček v mozaik vašega posla in pojavljanja na spletu.

Eden izmed ciljev vašega podjetja je odgovarjati na vprašanja, ki jih vaša ciljna publika išče. Na ta način vas obiskovalci, ki brskajo po možnostih za nakup, lažje najdejo. Ti ljudje so vaše potencialne stranke.

Večina potrošnikov opravi »spletno raziskavo« na Googlu, preden sprejme odločitev o nakupu. To verjetno počnete tudi sami. Z rubriko »Ljudje sprašujejo« (ali kaj podobnega), polji z odgovori in prikazovanjem podatkov o podjetju (lokacija, kontaktne informacije, opisi, mnenja strank, Google zemljevidi in ocene) lahko dobijo obiskovalci veliko informacij o vašem podjetju že s pregledovanjem rezultatov iskanj na Googlu.

Sploh pa so visokokakovostne vsebine eden od dejavnikov, ki vas lahko ohranjajo na prvi strani Googla. To vam lahko vzame veliko časa, vendar pomeni tudi povečan promet iz iskanj in gradnjo zaupanja. Vsebino je treba vedno prilagajati glede na spreminjajoče zanimanje bralcev in njihove potrebe. Informativna vsebina, povezana z vašo panogo, pritegne več bralcev.

Internet je spremenil svet, način, kako delujemo, iščemo in nakupujemo. Google je omogočil, da so informacije vedno na dosegu roke. Zdaj lahko stranke enostavno iščejo in primerjajo več izdelkov, preden sprejmejo odločitev o nakupu. Biti na prvi strani Googla je magnet za potencialne stranke, vas pa postavi »na vrh prehranjevalne verige«.

Bi radi imeli spletno stran, ki jo iskalniki uvrščajo na prvo stran? S tem člankom ste dobili le splošen in delni vpogled v »SEO  znanost«. Če bi želeli več, potrebujete strokovnjake. Kot smo poudarili že na začetku: dobro optimizirana spletna stran lahko predstavlja razliko med uspešnim in neuspešnim poslom.

Vir: www.racunalniske-novice.com

BRANE KATEGORIJE

Tedensko zveže novice

    CENIK

    REFERENCE

        Hitra pomoč