4 prednosti spletne prodaje pred klasičnimi trgovinami

razlike med spletno in klasicno trgovino

Če je koronavirus marsikatero panogo pahnil na rob propada, pa je na drugih področjih dosegel leta počasnega razvoja v zgolj nekaj mesecih. Kdo je pred marcem leta 2020 živila naročal preko spleta?

Danes je tega nedvomno več in večdnevne čakalne vrste v začetku epidemije so pričale o tem, da se obeta sprememba v navadah potrošnikov.

In če kje, smo spremembe videli ravno pri trgovinah – poslovne enote so (kljub svojemu blišču in privlačnosti) postale nedostopne in neuporabne. Praktično čez noč so se nakupi preselili na splet in kdor tja ni preselil tudi svoje ponudbe (ali jo tam že imel), je v trenutku izgubil bitko za kupčevo pozornost.

Spletne trgovine imajo številne koristi

Ne le v času epidemij, ampak tudi zato, ker se nakupni procesi pri strankah razlikujejo. Pomembno pa je, da smo jim s ponudbo na voljo, ko se odločijo, da je čas pravi – to pa seveda ni vedno med 8. in 16. uro. Ali ne bi bilo idealno, če bi bili stranki vedno dosegljivi? Spletne trgovine to omogočajo.

Statistika kaže, da je največ nakupov na spletu opravljenih med 20. in 21. uro (najpopularnejša dneva pa sta ponedeljek in četrtek).

Brez omejitve prostora

Ponudba večine trgovin se sčasoma povečuje, kar zahteva tudi več prostora – ki pa ga lahko hitro zmanjka. Spletne trgovine pri tem nimajo omejitve, saj lahko dodate neomejeno število izdelkov, ne glede na to, ali imate za njih prostor na policah.

Pa tudi drug tip prostora igra vlogo – ljudje se (vse bolj) neradi zadržujemo v gneči, neradi čakamo v vrstah in iščemo parkirna mesta. Če lahko ob tem prihranimo tudi pri času za prevoz to trgovine, pa še toliko bolje.

Boljši pregled nad kupci

Pri fizični trgovini lastnik nima dobrega vpogleda nad tem, kdo je prestopil prag in kaj si je ogledal. Na spletu je to drugače – poleg splošne analitike (kateri izdelki so najbolj obiskani, katere strani je stranka obiskala pred zaključenim nakupom), vidi tudi demografske podatke kupcev in celotno zgodovino nakupov – brez posebnih kartic zvestobe, ipd. Spletna trgovina tako ni le kanal za obstoječe stranke, ampak odpira pot do novih strank.

Ker pa vemo, da je bistveno lažje prodati obstoječim strankam (v primerjavi s pridobivanjem novih), je ključno tudi zbiranje kontaktnih podatkov strank. Tako si lastnik trgovine omogoči možnost, da jih kadarkoli v prihodnosti kontaktira z novo ponudbo, ali pa jih opomni na nezaključen nakup.

Vir: www.racunalniske-novice.com

BRANE KATEGORIJE

Tedensko zveže novice

    CENIK

    REFERENCE

        Hitra pomoč