Kako učinkovito prenoviti spletno stran z vidika SEO optimizacije

ucinkovito prenoviti spletno stran

Prva stvar, na katero pomisli SEO strokovnjak, ko nekdo reče: »Odločil sem se za prenovo spletne strani« je, kakšen vpliv bo to imelo na do zdaj vloženo delo na stari spletni strani. Stranka pravzaprav pogosto sploh ne pomisli na ta vidik, ki pa je ključen za pozicijo v iskalnikih - ta pa je ključna za vaš posel.

Kako izvajati SEO preglede in zagotoviti, da se struktura strani, URL naslovi, meta opisi in ostalo ujema? Seznam stvari, na katere se pogosto pozabi, ko gre spletno mesto skozi celovito prenovo, je lahko precej dolg. Poglejmo jih nekaj.

Zakaj moramo pri prenovi spletne strani vključiti tudi SEO?

Zakaj je pri prenovi spletne strani treba biti pozoren na SEO optimizacijo? Predvsem zato, ker lahko v nasprotnem primeru veliko izgubite. 

Predpostavljamo, da vaše spletno mesto deluje odlično. Iskalniki vas uvrščajo visoko, organski promet je prav tako velik in prihodki rastejo. Zagotovo ne želite, da gre ob prenovi vse skupaj v nič. Z dobro izvedeno prenovo pa ne boste le obdržali dobre pozicije, ampak si jo lahko še izboljšate.

Pri SEO optimizaciji je v ozadju spletne strani treba urediti veliko procesov oziroma podatkov, pri čemer pa obstaja nekaj korakov, ki pomagajo pri lažjem razumevanju.

seo prenova spletne strani

1. korak: Razmislite o SEO optimizaciji

Najprej morate sploh začeti razmišljati o SEO optimizaciji strani in o tem, kako na SEO vplivajo spremembe na spletnem mestu. Stranke na primer pogosto zavržejo vso dragoceno zgodovino strani in se odločijo za spremembo vseh URL naslovov, ne da bi preusmerili stare. Napaka. Ta se zgodi zato, ker se na to prepogosto sploh ne pomisli. Niti izdelovalec spletne strani, kaj šele naročnik.

2. korak: Preiščite obstoječe spletno mesto

Če ne poznate strukture svojega aktualnega spletnega mesta, lahko kar takoj zaključite z razmišljanjem o prenovi. Struktura strani, meta podatki in URL-ji so bistvenega pomena za natančno prepoznavanje tega, kaj je potrebno spremeniti in zakaj.

Najboljši način za pridobivanje teh podatkov je na primer orodje, kot je Screaming Frog. Ko boste poznali meta podatke in strukturo »starega« spletnega mesta, boste vedeli, kako to uskladiti z novo spletno stranjo – oziroma bodo to vedeli strokovnjaki, katerim boste SEO optimizacijo zaupali.


3. korak: Opravite revizijo stare spletne strani

Natančno preglejte svoje staro spletno mesto. Obstaja nekaj orodij, s katerimi to lahko naredite, vendar bo bolj učinkovito, če se tega lotite »ročno«. Nobeno orodje se ne more poglobiti v potankosti spletnega mesta tako, kot če se dela loti strokovnjak in s pomočjo tako namenskih orodij kot svojega znanja najde morebitna problematična področja.

Ugotoviti morate, kaj je iskalnikom na vašem spletnem mestu všeč in česa ne marajo. Tako boste odkrili problematična področja ter tista, ki jih je vredno obdržati takšna, kot so.

Morda se sprašujete, kaj sploh iščete? Tukaj je nekaj stvari: manjkajoči ali podvojeni naslovi strani; naslovi, ki so predolgi ali prekratki,; manjkajoče ali podvojene oznake H1; manjkajoči, podvojeni ali predolgi meta opisi; nedelujoče povezave. Potem pa je še nekaj stvari, na katere je treba biti pozoren, kot so XML zemljevid spletnega mesta, podvojena vsebina, Google indeksiranje …

Pri tem je, kot smo že omenili, pametno razmisliti tudi o podjetju, ki je specializirano za SEO področje in vam lahko opravi pregled in odpravi ključne elemente, ki vaši spletni strani škodijo, ter uredi, da jo bodo imeli spletni iskalniki raje.

4. korak: Ne indeksirajte testnega spletnega mesta

Ta točka je povsem preprosta, vendar je to tudi točka, kjer lahko gre veliko stvari narobe.

Ko ste v »vmesni fazi« in delate na testnem spletnem mestu, si res ne želite, da ga Google indeksira. Zakaj ne? Recimo, da ste dodali odlično vsebino, ki bi bila tudi kasneje v iskalnikih lahko zaželena in jo indeksirate. Potem pa dejansko zaženete svoje novo spletno mesto, na katerem se bo pojavila ista vsebina, ki pa ne bo imela vrednosti, ker bo podvojena.

5. korak: Preiščite spletno mesto

Tako kot morate vedeti in razumeti, kako je strukturirana vaša stara spletna stran, morate razumeti strukturo vašega testnega mesta. Preiščite ga, da ugotovite, kako je videti v primerjavi z vašo aktualno stranjo.

seo prenova spletne strani

6. korak: analizirajte svoje podatke

Namen tega je zagotoviti, da so vse spremembe, ki ste jih naredili na novi spletni strani, dobre in vam bodo prinesle boljše pozicije v iskalnikih. Preveriti je treba vse zgoraj omenjeno, pa tudi ostale morebitne napake, nedelujoče URL-je in podobno.

Pomembno je preverjanje, ali vse deluje, ter sodelovanje razvijalcev in SEO strokovnjakov. Tudi večkratno preverjanje ni delo, ki bi »šlo v nič«. Verjemite, da se bo obrestovalo.

7. korak: vse še enkrat preverite

Preverite uvrstitev nove strani v iskalnikih glede na vse ključne besede. Tako jo lahko primerjate s staro spletno stranjo. Če ste bili glede na ključno besedo prej na prvi strani iskalnika, zdaj pa ste na primer na sedmi, je šlo nekaj narobe.

Vsebina. Ne brišite ničesar, česar vam ni treba brisati. Morda mislite, da vaše stare objave niso pomembne, vendar ni tako, saj prispevajo k verodostojnosti vašega spletnega mesta. Brez njih boste izgubili del vrednosti. Ali niste prav zato delali? Če ste uživali na precej spodobnih uvrstitvah v iskalnikih, res ni pravi čas za spreminjanje vsebine ciljne strani.

Indeksiranje. Tako kot ste testni strani onemogočili indeksiranje, ga morate novi spletni strani omogočiti. Spletno mesto mora torej iskalnikom omogočiti indeksiranje vsebine. Če tega ne storite, boste naleteli na težave, saj bo vašo vsebino skoraj nemogoče najti.

Če ste pozorni na ključne stvari pri prenovi spletne strani, se vam same prenove ni treba bati. Razmišljajte o SEO optimizaciji že od samega začetka; preglejte in preiščite staro spletno stran; preprečite indeksiranje testnega spletnega mesta; preiščite testno spletno mesto; bodite pozorni na nove URL naslove; preverite meta podatke novega spletnega mesta; preverite napake 404, ki so se vam pojavile; optimizirajte novo stran in opravite dodatne preglede. Šele nato boste pripravljeni, da vaša nova spletna stran zaživi in zasije v polni luči.

Vir: www.racunalniske-novice.com

BRANE KATEGORIJE

Tedensko zveže novice

    CENIK

    REFERENCE

        Hitra pomoč