Izdelava spletne strani – se boste naloge lotili sami ali boste najeli agencijo?

se bom izdelave spletne strani lotil sam ali najel agencijo

Pred vami je naslednja naloga: vaše podjetje potrebuje novo spletno stran ali pa je čas za posodobitev in prenovo obstoječe strani.

Najprej ste seveda stopili v stik z različnimi lokalnimi agencijami, ki vam lahko pomagajo vzpostaviti novo spletno stran, ki bo temeljila na sistemu WordPress.

Med čakanjem na predračune ste področje tudi sami začeli preučevati. Zdi se, da v letu 2024 izdelava spletne strani ni več zapleteno opravilo. Na spletu je ogromno praktičnih prikazov in video vodnikov, ki vam pokažejo, kako oblikovati spletno stran z orodjem WordPress, izbrati paket gostovanja, kupiti temo, vključiti določene vtičnike – in voilá, pred vami je popolnoma nova spletna stran. Ali je proces res tako enostaven?

Od agencij, ki ste jih prosili za predračun, ste prejeli številke, ki so še višje od pričakovanih. Ko si ogledujete visoke zneske, se začnete spraševati, kakšna je resnično dodana vrednost najema agencije za izdelavo spletne strani, če lahko to storite kar sami.

Sami sem se s takšno situacijo srečal že velikokrat. Na stotine podjetnikov, kot ste vi, se je na nas obrnilo z vprašanjem, ali so naše teme enostavne za uporabo, če pred tem sami izdelajo svojo spletno stran. Videli smo na tisoče strani, ki uporabljajo naše teme; strani, ki so jih oblikovali tako amaterji kot tudi profesionalci.

V tem prispevku bomo predstavili vse pozitivne in negativne vidike samostojne izdelave spletne strani v primerjavi z zaupanjem te naloge profesionalcu (torej agenciji za izdelavo spletnih strani).

Razlogi za samostojno izdelavo spletne strani

Najprej si oglejmo razloge za samostojno izdelavo spletne strani.

Prvi in verjetno najpomembnejši razlog je seveda cena. Branje in gledanje vodnikov na spletu vas bo prepričalo, da je izdelava spletne strani enostavna – in to je res. S tehnologijo, ki nam je na voljo danes, lahko izdelamo novo spletno stran brez poglobljenega tehničnega znanja ali znanja programiranja. Na voljo nam je veliko število graditeljev in platform. Če so bile spletne strani pred časom še luksuz, so danes vsekakor osnova delovanja. WordPress je najbolj priljubljen sistem za upravljanje vsebin (angl. content management system, CMS), na trgu pa so še nekateri drugi sistemi, ki imajo svoje prednosti in slabosti.

Zakaj bi torej plačali nekoga za izdelavo spletne strani, če je naloga tako enostavna, da jo lahko opravimo sami? Čarobna sestavina, ki je nimamo, je učinkovitost. To pomeni, da je relativno enostavno izdelati spletno stran, izjemno težavno pa je izdelati učinkovito spletno stran, ki bo pritegnila nove stranke. Ceno izdelave spletne strani morate razumeti kot investicijo, ki se bo sčasoma poplačala.

Vzpostavitev spletne strani brez temeljite podlage in načrta je izguba časa in denarja, in sicer ne glede na to, koliko ste prihranili pri njeni izdelavi. Brez prave strategije, načrtovanja in izvedbe se vaši napori ne bodo NIKOLI obrestovali.

Če se boste izdelave spletne strani lotili sami, boste zapravljali svoj čas z opravljanjem nalog, ki ne sodijo v okvir primarnega poslanstva vašega podjetja in ki jih lahko drugi opravijo bolje in bolj učinkovito. V spoznavanje različnih spletnih tehnologij, kot so gostovanje, domena, sistem WordPress, vtičniki, varnost, varnostno kopiranje in tako naprej (seznam je dolg), boste morali vložiti veliko časa in sredstev. Celotnemu procesu se vsekakor ni vredno podrobno posvetiti, če želite izdelati le spletno stran za svoje podjetje.

V začetku tega poglavja smo zapisali edino prednost samostojne izdelave spletne strani – to je cena. Če ste lastnik podjetja in izdelava spletnih strani ni primarni cilj vašega podjetja, se vam samostojna izdelava ne izplača.

Z ozirom na zapisano si zdaj oglejmo še razloge za najem agencije za izdelavo spletnih strani.

Razlogi za najem agencije za izdelavo vaše spletne strani

Razlogov za najem agencije je veliko, zato se jih kar lotimo.

Prvič, dostojna agencija (ali samostojni profesionalec) ne bo kar začela z oblikovanjem in programiranjem vaše spletne strani, ampak bo opravljala tudi vlogo vašega svetovalca in bo skupaj z vami načrtovala vašo spletno prisotnost. Najprej se bodo torej postavili v vlogo svetovalca, šele nato pa v vlogo izvajalca. Če ni tako, zelo verjetno ne sodelujete s pravimi ljudmi – čas je, da ponovno premislite o izbiri agencije.

Po izdelavi načrta bodo predstavniki agencije zagotovili tudi profesionalen videz vaše spletne strani. To pomeni profesionalen dizajn, ukrojen po meri vaše obstoječe blagovne znamke. Kaj v tem kontekstu pomeni »profesionalen dizajn«, je po navadi odvisno od sredstev, ki so vam na voljo, in pomembnosti izvirnega dizajna. Spletne strani malih in srednjih podjetij danes večinoma temeljijo na t. i. premium WordPress temah – in s tem ni prav nič narobe.

Če se boste odločili za temo, bo agencija lahko sredstva, ki ste ji jih namenili, uporabila za druga področja, ne za oblikovanje in razvoj od začetka. Poleg tega so premium teme danes večinoma zelo prilagodljive, zato je verjetnost, da bosta dve spletni strani videti popolnoma enako, izjemno majhna. Vendar pa velika moč pomeni veliko odgovornost. Nekdo brez ustreznega znanja izdelave in oblikovanja spletnih strani lahko z izbiro neprimernih podob, besedila, barvne sheme ali tipografije hitro uniči profesionalni videz in občutek teme.

Agencija bo poskrbela za to, da bo vaša spletna stran videti profesionalno in izvirno, tudi če boste uporabili kupljeno temo. Če se bo pojavila potreba po dodatnih prilagoditvah obstoječega dizajna in funkcionalnosti teme, bodo uporabili t. i. otroško temo (angl. child theme).

Vsebinski načrt spletne stranije zelo pomemben

V fazi načrtovanja boste najprej skupaj oblikovali vsebinski načrt za spletno stran in se šele nato lotili izdelave spletne strani – kakovostna spletna stran temelji na kakovostni vsebini, ne pa na programski kodi ali dizajnu. Prepričan sem, da vsakodnevno obiščete vsaj eno grdo, neprivlačno spletno stran, vendar zaradi kakovostnih vsebin ignorirate dizajn. Sami med takšne spletne strani štejemo na primer reddit.com.

Agencija vam bo pomagala tudi pri pripravi kakovostnih besedil za vašo spletno stran. Se še spomnite, da mora imeti vaša spletna stran namen in pritegniti nove stranke? Med najpomembnejšimi elementi spletne strani so kakovostna besedila, ki jih dopolnjujejo fotografije in posnetki. Zato je priporočljivo, da svoje poslovanje in svoje cilje predstavite piscu besedil za splet, ki bo nato napisal privlačna besedila za vašo spletno stran, ki bodo tako navdušila njene obiskovalce, da bodo stopili v stik z vami ali celo kupili vaše izdelke ali storitve prek spleta (če vaša spletna stran vključuje spletno trgovino).

Besedilo vaše spletne strani mora biti v prvi vrsti prilagojeno vaši ciljni publiki. Pisci besedil za spletne strani pa se poleg tega neprestano osredotočajo še na en pomemben vidik – optimizacijo spletnih strani (angl. search engine optimization, SEO). WordPress je odlična izbira za optimizacijo spletnih strani, Googlu pa je ta sistem všeč, saj omogoča enostavno pregledovanje vsebin.

Vendar vse to nima smisla, če vsebine na vaši spletni strani ne sledijo pravilom, ki Googlu pomagajo razumeti sporočilo vaše spletne strani. To je še ena prednost najema agencije za izdelavo spletne strani v sistemu WordPress – vašo spletno stran bodo optimizirali. Če se vrnemo k namenu spletne strani podjetja, je ena najpomembnejših stvari, za katero morate poskrbeti, da vas potencialne stranke najdejo v iskalniku Google, ko iščejo vaše storitve. To je še posebej pomembno za lokalno optimizacijo spletnih strani.

Na vašo uvrstitev iskalniku Google vpliva na stotine dejavnikov. Ustrezno besedilo je eden najpomembnejših, kakovostna agencija pa bo poskrbela tudi za to, da se bo vaša spletna stran hitro nalagala in odzivala ter da bodo vaše fotografije optimizirane, poleg tega pa vam bo priporočila tudi dobrega ponudnika gostovanja, katerega strežniki se nahajajo v državi, v kateri živijo tudi vaše stranke.

Če so vsi zgornji koraki dokončani in če je agencija kakovostno opravila svoje delo, boste nagrajeni z novo, čudovito in učinkovito spletno stranjo. Čas je za odpiranje šampanjca in praznovanje!

No, zadeva ni tako preprosta. Spletne strani nikoli niso »dokončane«, temveč jih je treba posodabljati, tako tehnično kot vsebinsko. WordPress, izbrana tema in vtičniki se redno posodabljajo. Da se ne bi nekega dne prebudili z nedelujočo spletno stranjo, jo morate stalno vzdrževati. Kakovostna agencija vam bo nudila podporo tudi na tem področju – zato vam za te stvari ne bo treba skrbeti, saj bodo njeni predstavniki tudi dolgoročno vzdrževali vašo spletno stran in vas tako pomirili.

Zaključek

Konec koncev bo vaša spletna stran, če je agencija kvalitetno opravila svoje delo, začela privabljati več prometa kmalu po vzpostavitvi in zagonu. Del prihodkov, ki vam jih bo prinašala spletna stran, je priporočljivo vložiti v njeno vzdrževanje in posodabljanje. S postopnim izboljševanjem vaše WordPress spletne strani ter vzporedno rastjo vaše spletne strani in vaše blagovne znamke boste prihranili veliko sredstev (in poskrbeli za večjo učinkovitost), kot če bi vsakih nekaj let investirali v popolno spremembo in preoblikovanje celotne spletne strani.

Za konec na kratko povzemimo prednosti najema agencije oziroma profesionalcev pred samostojno izdelavo spletne strani:

  • Agencija bo poskrbela za načrt in strategijo za vašo novo spletno stran.
  • Agencija bo poskrbela za profesionalen videz in brezhibno delovanje vaše spletne strani. Tudi če se odločite za uporabo obstoječe premium teme.
  • Agencija vam bo pomagala pripraviti vsebino za vašo spletno stran – besedila, fotografije, video posnetke itd.
  • Agencija bo optimizirala delovanje vaše spletne strani in poskrbela za njeno visoko uvrstitev v iskalniku Google.
  • Po končani izdelavi vam bo agencija pomagala dolgoročno vzdrževati spletno stran in skrbela za njeno rast v povezavi z razvojem vašega podjetja.
  • Agencija bo vse to storila, medtem ko se boste sami lahko ukvarjali s svojim osnovnim poslanstvom – bodite najboljši v svojem poslu!

Seveda se vam lahko konec koncev zdi, da vas bo najem agencije stal več od samostojne izdelave spletne strani. Vendar bomo ponovili svojo začetno misel – izdelava učinkovite spletne strani, ki bo pritegnila več obiskovalcev in potencialnih strank, je zahtevna naloga. Odločite za investicijo in najemite profesionalca ali agencijo, ki lahko izdela takšno spletno stran!

Vir: www.racunalniske-novice.com

BRANE KATEGORIJE

Tedensko zveže novice

    CENIK

    REFERENCE

        Hitra pomoč