Poskrbite, da boste na prvi strani iskalnika

prva stran brskalnika

SEO optimizacija spletne strani je bolj pomembna, kakor si tisti, ki je nimajo urejene, upajo priznati. Njena ključna vloga je vpliv na pozicijo v iskalnikih, kar naznanja že sama kratica SEO, ki izhaja iz angleškega izraza Search Engine Optimization.

Vsi vemo, kako iz uporabniškega vidika poteka internetno iskanje. Če potrebujemo strokovnjaka za karkoli in ga iščemo na spletu, vtipkamo iskane besede, ki se nam zdijo najbolj primerne in pregledamo prvo stran zadetkov. Že na drugo stran zaide le redko kdo, da ne izgubljamo besed o 3., 4, 5 strani. Tam si zagotovo ne želite biti, saj s tem izgubljate stranke.

Dobro optimizirana spletna stran lahko predstavlja razliko med uspešnim in neuspešnim poslom.

Izbrati morate primerne ključne besede

Preden se sploh lotite optimizacije spletne strani, je treba izbrati primerne ključne besede za vsako spletno stran znotraj spletnega mesta. Po domače povedano so to tiste besede, preko katerih bodo obiskovalci v iskalniku našli vašo spletno stran.

seo optimizacija scale

Kaj moramo upoštevati pri izbiri ključnih besed?

Poleg kakšnega spletnega orodja, ki ga lahko uporabimo za to, da nam prikaže, koliko se katera beseda oziroma besedna zveza na spletu išče – ter nam morda celo predlaga besedne zveze, ki jih uporabniki spleta veliko iščejo, a nanje nismo pomislili (takšno orodje je na primer KeywordPlanner) – moramo pri izbiri ključnih besed upoštevati še nekaj pravil.

Biti moramo čim bolj natančni. Razmišljati moramo natančno, vseeno pa dovolj splošno, da pridemo do besednih zvez, ki jih uporabniki vtipkajo, kadar nekaj iščejo. Če imamo na primer frizerski salon v Kranju, je ključna beseda »Kranj« presplošna. Namesto nje raje izberemo »frizer Kranj«.

On-site in off-site optimizacija

Kaj pravzaprav pomenita besedi on-site in off-site optimizacija? Pri on-site optimizaciji gre za tehnični in vsebinski vidik na spletni strani. Off-site pa označuje povezave na spletno stran. Tako prvo kot drugo je zelo pomembno.

On-site

Poleg meta opisa in URL-ja je zelo pomemben naslov strani (title). Kaj je to? Najlažje si ga predstavljamo tako, da je to modri napis in prvo, kar vidimo v spletnem iskalniku. Na spletni strani pa se pojavi kot naslov, prikazan v zavihku ali naslovni vrstici spletnega brskalnika. Naslov morata sestavljati ključna beseda in ime blagovne znamke. Pomembna je tudi dolžina naslova strani. Google ga meri v točkah (pixels). Ker so črke različno široke, je težko natančno določiti število znakov, ki bo zagotovo vidno. Če ostanemo pod mejo 55 znakov, bo to zagotovo v redu. Glede večjega števila znakov pa se ustreznost razlikuje od primera do primera.

H1 tag je glavni

H1 tag je namenjen razdeljevanju spletne strani na posamezne nivoje. H1 je najvišji in najpomembnejši nivo, sledi H2 in vse do H6, ki je najmanj pomemben. H1 tag je tudi najpomembnejši za optimizacijo, saj ima nanjo največji vpliv. Pomembno je vedeti, da H1 tag ne sme manjkati, hkrati pa se mora na vsaki podstrani pojaviti samo enkrat – v njem mora biti naslov podstrani s ključno besedo.

Ne delajte te napake! Vse preveč izdelovalcev spletnih strani v H1 vstavlja vse, kar se jim zdi pomembno, zato pride do ponavljanja, obenem pa se v nobenem ne pojavi ključna beseda. Še ena napaka je vstavljanje slike ali logotipa podjetja v H1 – temu se ognite v širokem loku, saj za SEO optimizacijo lahko pomeni samo polom.

Kako definirati URL

Ko definiramo ključne besede, moramo določiti strukturo strani in URL-je do posameznih podstrani, ki morajo biti logični in uporabniku prijazni. Najbolje je, da vključujejo ključno besedo, tako da lahko že iz URL-ja sklepamo, kaj bomo lahko prebrali na strani. Če določimo uporabniku prijazen URL, je tudi spletni iskalnik do nas prijazen in našo stran umesti višje.

Če imamo na primer spletno stran www.bildproduction.com, je prijazen URL podstrani www.bildproduction.com/storitve, www.bildproduction.com/izdelava-spletnih-strani ali www.bildproduction.com/brezplačna-ponudba. 

Kaj je meta opis in zakaj je pomemben

Meta opis je pomemben del podstrani. Upamo si trditi, da – posebej, če nekaj zares iščete in ne »googlate« spletne strani, ki jo že poznate – vedno v iskalniku preberete tudi meta opis (angl. Meta Description). Njegov namen je s ključnimi kratkimi informacijami uporabnika prepričati h kliku. Če tu ni logičnega in prepričljivega opisa, ampak na primer neko nepovezano besedilo, bo uporabnik v spletno stran podvomil in za obisk se lahko obrišete pod nosom.

Vsebina strani in gostota ključnih besed

In konec koncev je najpomembnejša vsebina strani (seveda pa ne smemo zanemariti ostalih naštetih dejavnikov, ki lahko pomenijo razliko med prvo stranjo v iskalniku ali katero izmed naslednjih, ki pomenijo, da »ne obstajate«). Tu je pomembna gostota ključne besede (angl. Density). Dobro pa je, da se v besedilu pojavljajo tudi pomožne ključne besede, ki imajo manj iskanj, a so prav tako pomembne. Pogosto, a ne izključno, gre tu za sopomenke.

To je nekaj ključnih stvari, ki vplivajo na položaj vaše spletne strani v spletnih iskalnikih. Lahko bi rekli tako: bolj kot stran dodelamo, višje v Googlu splezamo. Pomembne so tako omenjene »velike« stvari kot kup malenkosti, kot so uporaba zemljevida spletne strani, preusmeritve za strani s statusom 404, uporaba obogatenih elementov, slike z definiranimi naslovi in še bi lahko naštevali.

Bi radi imeli spletno stran, ki jo iskalniki uvrščajo na prvo stran? S tem člankom ste dobili le splošen in delni vpogled v »SEO  znanost«. Če bi želeli več, potrebujete strokovnjake. Kot smo poudarili že na začetku: dobro optimizirana spletna stran lahko predstavlja razliko med uspešnim in neuspešnim poslom.

Vir: www.racunalniske-novice.com

BRANE KATEGORIJE

Tedensko zveže novice

    CENIK

    REFERENCE

        Hitra pomoč