Verjetno vam je na uho že priletela novica, da Facebook ne bo več Facebook, ampak da bo od zdaj poimenovan Meta, kar naj bi bila kratica za njihovo širšo sliko prihodnosti podjetja – metaverse. Vesolje nad vesoljem? Vesolje, ki upravlja vesolje? Skomiganje na stran – poglejmo, kaj se dejansko pripravlja in kje bomo na vrsto prišli mi, uporabniki.

Kaj je metaverse?

Zgodila se je prezentacija in Mark Zuckerberg je prve pol ure nastopal kot tehnološki William Wallace, ki svetovno občestvo vodi k digitalni obljubljeni deželiMetaverse, kot ga vidi tehnološki gigant, naj bi v bistvu bil celostni virtualni svet z virtualnimi javnimi prostori, prostori za igre, celo zasebnimi kotički, kjer bi ljudje lahko imeli svoje virtualne domove.

V te zasebne domove bi potem lahko povabili svoje prijatelje, sicer pa bi se večina dogajanja odvijala na vsem dostopnih virtualnih lokacijah. To pomeni, da bi v metaversu imeli koncerte, prireditve, sejme, sestanke, aktivnosti, druženja in na drugi strani tudi svoje intimno gnezdece. Igralci iger MMO bomo tu v prednosti, ker že desetletja bivamo v podobnih virtualnih konstruktih.To je sicer šele grobi začetek precej večje vizijeMetaverse bi lahko bil svet, ki obstaja vzporedno z našim svetom – le da bi realnost v metaverse bila izpopolnjena. Primer, ki so ga podali na predstavitvi: če bi recimo v metaverse želeli imeti predavanje o antičnem Rimu, bi lahko dejansko šli na samo lokacijo in gledali, kako se je živelo in gradilo v tistem času. Realnost v metaverse bi omogočila izobraževanje na popolnoma nov način.

Samo trenutek – potrebujem dodatno opremo?

Ja. Metaverse ne bo samo še ena ikona na vašem pametnem telefonu, saj metaverse želi biti veliko več. Vsi, ki trenutno delajo na tem projektu, nosijo stilsko dodelana in nadvse futuristična očala. Ker dvomimo, da so na projektu zaposlovali izključno ljudi z motnjami vida, predvidevamo, da ta modni dodatek namiguje, da bomo v metaverse dostopali z bolj sofisticiranimi tehničnimi pripomočki.

Več v naslednjem članku!